Je kent de term avondrood natuurlijk wel. Die prachtige ondergaande zon die alles in een zacht oranje rode gloed zet. We ervaren dat als gezellig licht. De lichtkleur drukken we uit in een kleurtemperatuur. Van warm naar koel, van roder naar blauwer licht, uitgedrukt in graden Kelvin. Naast de lichtkleur is er nog een andere factor van belang voor kwalitatief goede verlichting. Dat is de wijze waarop de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven. Waar moet je op letten bij de kleur van LED verlichting;

Lichtkleur

Lichtkleur wordt gemeten in graden Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer de kleur. Koel wit is 6500K, we ervaren dit als blauwig licht. Neutraal wit heeft een lichtkleur van 4000K. Als we naar een warmere kleur gaan; een ongedimde gloeilichtbron is 2700K en de flame gloeilichtbron ongeveer 2300K, we ervaren dat als gezellig (oranje-achtig) sfeerlicht. De kleur van led-lichtbronnen wordt gemeten met behulp van een spectrum meter.

Kleurweergave

Naast de kleurtemperatuur van licht is er nog een andere belangrijke factor bij (LED) verlichting, die bepaalt hoe wij het licht ervaren. Dat is de kleurweergave-index, uitgedrukt in CRI of RA-waarde. Dit getal geeft weer wat het effect is van een lichtbron op de kleurweergave van objecten. Dit wordt vergeleken met de kleurweergave van dezelfde objecten bij daglicht. Met andere woorden, is de kleur die we zien bij kunstlicht, ook de echte kleur?

De kleurweergave-index loopt van 0 t/m 100. Een CRI van 100 is gelijk aan natuurlijk (zon)licht en geeft de meest optimale kleurweergave van het object. Led lichtbronnen van goede kwaliteit hebben veelal een kleurweergave index van minimaal 80 tot 90-95.

De RA-waarde wordt bepaald door een aantal referentiekleuren van de LED lichtbron te vergelijken met een andere lichtbron (bijvoorbeeld de zon of een gloeilichtbron). Het verschil in die meting is de afwijking vanaf 100. Bij een grote afwijking zien we kleuren anders dan ze in werkelijkheid zijn. Blauw is dan bijvoorbeeld niet helder blauw, maar een beetje grijs.

Kleurnummer

Het kleurnummer is een samenvoeging van deze twee waardes. Het eerste cijfer geeft de kleurweergave-index aan en de twee volgende cijfers de lichtkleur. Voorbeeld: kleur 840. Deze lichtbron heeft een kleurweergave van 80 of meer en een lichtkleur van 4000 K.

 Welke lichtkleur wenselijk is, is afhankelijk van de ruimte en de functie. Over het algemeen vinden we zacht oranje-rood licht mooi als sfeerlicht in de woonkamer of in een restaurant. Voor een kantoor is een neutraal witte lichtkleur weer prettiger werken, en in een behandelkamer wordt een koelere lichtkleur vaak toegepast.   

Een hoge kleurweergave is altijd belangrijk, je wilt tenslotte dat je etenswaren er thuis net zo lekker uitzien als in de winkel. En je shirt of jurk buiten dezelfde kleuren heeft als in de paskamer.

Als je een specifieke vraag hebt over toepassing van verlichting, laat je dan zeker adviseren door een specialist. Voor het mooiste resultaat.