De lichtontwerpers van Dutch Light Pro houden niet alleen hun technische kennis op peil, ze blijven ook graag op de hoogte van de vernieuwingen in de decoratieve verlichting. Wat zijn de trends, welke materialen worden er gebruikt, en welke merken hebben dit jaar de mooiste nieuwe ontwerpen te presenteren?

Vorige week stond Milaan volledig in het teken van design. De stad bruiste van de creatieve vibes. Overal openden nieuwe en tijdelijke showrooms, galleries en kunstprojecten. En natuurlijk was er deze week Salone di Mobile, met voor ons als belangrijkste onderdeel de verlichtingsbeurs Euroluce. Evie en Gerrit Jan bezochten de beurs en de creatieve wijk Brera en ademden twee dagen volop inspiratie.

Trends in verlichting

De trends van voorgaande jaren worden doorgezet met de kleur matgoud in combinatie met opaal glazen bollen. Ook zien we weer meer draagbare tafellampjes, kleinere spots en smallere ledprofielen. Wat nieuw is is het gebruik van geweven banden in combinatie met nieuwe verlichting. Verschillende merken gebruiken katoenen of nylon banden om hun nieuwe verlichting mee op te hangen of in een ruimte te spannen. Vaak is dit een gevoerde band waar een snoer of ledstrip in verwerkt zit, maar we hebben ook een ‘spanband’ gezien waar de stroomvoorziening onzichtbaar doorheen geweven zit.

Interieurtrends in verlichting

 Ook opvallend is het gebruik van natuursteen in verlichtingsproducten. Tientallen lampen hebben dit jaar een marmeren voet of kap, soms ook met prachtig doorschijnend marmer dat een zacht licht verspreid. Marmer in verschillende kleuren en soorten, maar ook vulkanisch gesteente en speciaal gerecycled glas hebben we gezien.