Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Lichtberekening als basis voor lichtplan

De afgelopen week zijn we voor verschillende projecten weer druk bezig geweest in Dialux. Dit is lichtberekeningssoftware waarmee we lichtniveaus en lichteffecten kunnen voorspellen en beoordelen. Zoals in dit beeld, waar we de ruimtebeleving willen laten zien die we door middel van indirecte verlichting tot stand brengen. Dit is licht dat van boven de tracks omhoog schijnt tegen het plafond, en ook buiten tegen de luifel. Als het licht op plafond en luifel met elkaar in evenwicht is, wordt de ruimte in de beleving minimaal onderbroken door de glazen gevel.


Hier de berekening voor een kantoor in huiselijke stijl. We kregen dit model van de architect, om in te laden in Dialux. Hier hebben we dan zelf de functionele armaturen toegevoegd om de verlichting inzichtelijk te maken. Ook konden we op de nodige vlakken numerieke verlichtingswaarden overleggen.


Tenslotte een wasplein. Bewust een heel donker plaatje omdat hier de opgave is om met berekeningen aan te tonen dat de lichtniveaus niet hoger zijn dan toegestaan in de natuurlijke omgeving. Over het gehele plein is alleen een lage basisverlichting aanwezig, pas wanneer een wasbox in gebruik is wordt de verlichting opgeschaald. Uiteraard zijn hier ook berekeningsvlakken bepaald en gecommuniceerd met de verantwoordelijke van de gemeente.